Maar het duurde niet lang of ik ging naar de stad, de stad Groningen welteverstaan. Het is natuurlijk logisch dat wanneer je op stap gaat, je overal waar je binnenkomt harde muziek hoort. Het is dan sowieso al moeilijk om met iemand een gesprek aan te gaan; voor iemand die slechthorend is, is dat haast ondoenlijk. Daar komt dan nog bij dat het ook nog eens donker is waardoor liplezen ook haast niet lukt. Zelf vind ik het erg lastig om mensen goed te kunnen verstaan als ik op stap ga. Mijn rechteroor is relatief beter dan mijn linkeroor, dus wanneer ik met iemand in gesprek kom probeer ik mijn hoofd zo te draaien dat diegene in mijn rechteroor praat. Zo maak ik het voor mijzelf zo gemakkelijk mogelijk om de ander toch te kunnen verstaan.

Harde muziek

Ik denk dat iedereen er zo langzamerhand wel van doordrongen is dat harde muziek slecht is voor je oren. Je hoort steeds vaker dat jongeren gehoorproblemen krijgen omdat ze te vaak naar festivals gaan of op stap gaan. En dat daar dan de muziek zeer hard aan staat. Gelukkig zijn er inmiddels wel speciale oordoppen die je gehoor daartegen kunnen beschermen. Zelf heb ik nog geen gehoorbeschermers tijdens het stappen. Ik doe wel vaak mijn gehoorapparaten uit. De muziek kan namelijk via mijn gehoorapparaten erg vervelend binnenkomen waardoor ik er last van krijg.

Piepjes

Ik weet best wel dat ik daarmee nog niet mijn oren bescherm. Soms heb ik ook wel eens piepjes in mijn oren. Dan realiseer ik mij weer dat het niet goed is om naar harde muziek te luisteren. Zodra je last krijgt van je oren is dat eigenlijk een signaal dat het niet goed zit. Maar ik wil ook niet thuis blijven zitten en niks doen. Ik vind het lastig om een goede balans te vinden. Het is verstandig om van te voren maatregelen te nemen om gehoorbeschadiging te voorkomen. Dat kan door oorbeschermers te gebruiken.

Compilot

Om zelf naar muziek te luisteren gebruik ik een compilot. Die kan ik via bluetooth verbinden met mijn mobiel. Dit bevalt mij prima. Toen ik nog normale oordopjes gebruikte, moest ik de muziek echt knetterhard zetten om de muziek goed te kunnen horen. Natuurlijk is dat funest voor mijn oren. Door de compilot te gebruiken heb ik het gevoel dat ik mijn oren zoveel mogelijk ontzie.