Vóór het vertrek

Vooraf kun je al een aantal zaken voorbereiden, zodat je je op jouw vakantiebestemming geen zorgen hoeft te maken.

Iets wat zeker niet kan ontbreken indien je een oplaadbaar hoortoestel hebt, is uiteraard een oplader. Daar had je natuurlijk al aan gedacht, maar vergeet zeker niet dat in sommige landen een reisstekker nodig is om je apparaat op te laden. Door op voorhand zo’n reisstekker aan te schaffen vermijd je stressvolle momenten of onnodige zoektochten ter plaatse en kan je het maximale uit je vakantietijd halen. Vergeet ook zeker niet je hoortoestel volledig op te laden zodat je met een volle batterij de deur uitstapt.

Het kan héél handig zijn om voor je vertrek te checken welke bezienswaardigheden met aangepaste hoorondersteuning je kan bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan theaters, concertzalen of concertgebouwen die voorzien zijn van ringleiding, of aan musea en gidsen waar je gebruik kunt maken van Bluetooth (indien je toestel deze functies ondersteunt).

Tips op de luchthaven

Veel mensen, rumoer, vluchtinformatie die continu weergalmt… Een luchthaven kan zeer chaotisch zijn voor mensen met een gehoorverlies. Toch raden we aan om je hoortoestel in te houden, zodat de communicatie tijdens check-ins, controles en de on boarding zo vlot mogelijk verloopt.

Als je samen met anderen op vakantie gaat of geen extra hulp nodig hebt, is het niet nodig om de vliegtuigmaatschappij te informeren van je situatie. Heb je echter wel hulp nodig van het personeel, dan is het goed de vliegtuigmaatschappij hier op tijd van op de hoogte te brengen. Je kan vervolgens aangeven of je hulp nodig hebt met inchecken, het boarden of tijdens de vlucht.

Geef bij het inchecken aan dat je gehoorverlies hebt en daarom niet op een rij naast de uitgang wilt zitten. Bij een noodgeval wordt namelijk de hulp van deze rij ingeschakeld door het cabinepersoneel.

Weet dat metaaldetectoren geen enkele invloed hebben op je apparaat (en de instellingen), de batterijen, opladers en meer. Hier hoef je je dus geen zorgen over te maken. Normaal worden ook veiligheidscontroles hierdoor niet getriggerd, maar informeer indien mogelijk het veiligheidspersoneel voor de zekerheid.

Tips in het vliegtuig

Tijdens de vlucht zelf raden we aan je hoortoestel in te houden, je hoeft het toestel niet uit te zetten omwille van storingen of dergelijke. Ook veranderingen in druk (omwille van hoogteverschillen) hebben geen invloed. De enige momenten wanneer je het toestel wel zou kunnen uitzetten is tijdens het stijgen of dalen, omdat hier vaak veel lawaai mee gepaard gaat en dit niet bepaald prettig is.

Verder is het juist handig om het apparaat in te houden aangezien het de communicatie met het cabinepersoneel vergemakkelijkt en het eenvoudiger is om de boodschappen op de intercom te verstaan. Handige tip: zorg ervoor dat je de batterijen en oplader (en eventueel wat reinigingsmiddelen, indien toegelaten) in je handbagage opbergt, zodat je er tijdens je vlucht makkelijk bij kan wanneer nodig.

Wees daarnaast niet bang om het cabinepersoneel van advies te voorzien. Begrijp je het personeel beter als ze je recht aankijken wanneer ze praten? Of heb je liever dat ze wat harder praten en beter articuleren? Door tips te geven weet het personeel hoe ze je het beste kunnen helpen.

Vaak zorgen vliegtuigmaatschappijen ook voor geschikte koptelefoons of headsets wanneer je gebruik wilt maken van het audiosysteem aan boord. Verbind je tijdens de vlucht je toestel via Bluetooth met je smartphone? Dan kan de vliegtuigmodus hier wel wat roet in het eten gooien. Informeer hiervoor op voorhand bij je audicien of neem de handleiding van je toestel door voor meer tekst en uitleg.

Tips voor autoreizen

Ook tijdens autoreizen gelden eigenlijk min of meer dezelfde tips die we eerder vermeld hebben: zorg dat alles opgeladen is, dat je de nodige accessoires (zoals opladers en batterijen) bij de hand hebt en hou je hoortoestel in om de communicatie tijdens eetpauzes, tolposten en tankstations vlot te laten verlopen.

Belangrijk in de auto: let erop dat je hoortoestel niet gedurende lange periodes met direct zonlicht of drukkende hitte in contact komt. Dit kan het toestel doen oververhitten met alle gevolgen van dien. Zeker op weg naar warmere oorden kan de temperatuur flink oplopen, dus probeer erop te letten dat het niet langdurig in een snikhete auto blijft liggen.

Bovendien kan je tijdens autoreizen je hoorapparaat rechtstreeks verbinden met je wagen via Bluetooth (indien het die functie ondersteunt). Zo kan je ongehinderd telefoonoproepen ontvangen of GPS-instructies opvolgen, afhankelijk van wat je wagen toelaat.

Tips tijdens je vakantie

Wanneer je eindelijk op je eindbestemming bent gearriveerd, is het tijd om te genieten! Ook tijdens je verblijf zijn er tal van tips met betrekking tot je hoortoestel die je vakantie aangenamer, efficiënter en comfortabeler laten verlopen.

Zorg ervoor dat je altijd genoeg volle batterijen (of je oplader) bij hebt en probeer te vermijden dat je toestel langdurig in direct zonlicht en/of in drukkende hitte verkeert aan het zwembad, op terras, in het hotel of op het strand. Informeer ook hotel- en/of restaurantpersoneel (en elders waar je dat nodig acht) zodanig dat men je de nodige ondersteuning kan bieden.

In broeierige, exotische oorden neem je liefst ook een droogbox (bij voorkeur mét extra droogtabletten) mee voor ‘s nachts zodat je toestel gevrijwaard blijft van vocht. Het spreekt voor zich dat je voor een verfrissende duik in zee, rivier of zwembad best je hoortoestel uit doet, zelfs wanneer je apparaat waterbestendig is - tenzij je Phonak Life draagt. (tot 50cm diep)

Let verder op met zonnecrème en andere cosmetica, aangezien deze je toestel ook kunnen beschadigen bij direct (en uiteraard overmatig) contact. Je kunt ook het beste je handen wassen nadat je jezelf met dergelijke producten hebt ingesmeerd.

Door de warmte zweten we uiteraard ook vaker en dat kan schadelijk zijn voor je apparaat. Droog je oren af bij frequente transpiratie om irritatie te voorkomen en vermijd daarnaast ook zand aan het toestel om het in opperste conditie te houden. Als laatste tip raden we aan je toestel minimaal 1x per dag te reinigen met daarvoor voorziene producten.

 Zo, dat was een hele waslijst aan tips waarmee je ongehinderd op vakantie kan gaan en met volle teugen zal kunnen genieten. Mits een paar voorzorgsmaatregelen en een minimum aan onderhoud hoef je je absoluut geen zorgen te maken over op reis gaan met een hoortoestel. Vragen of opmerkingen? Kom langs in ons service-uur. We wensen je een fijne vakantie!