Het eten was uitstekend en de omgeving was perfect voor ons gezien - rustig. Zodra wij familie of vrienden op visite kregen, namen we ze daar mee naartoe. We hoefden nauwelijks de menukaart meer in te zien. Die kenden we uit ons hoofd. En toen kwam de verbouwing. Ze haalden de vloerbedekking eruit en er kwam een hardhouten vloer voor in de plaats. Ook de bar kreeg een nieuwe look met harde oppervlakken en stoffen muurdecoratie werd vervangen door ingelijste foto's.  Wij hadden het meteen in de gaten. Het restaurant zag er nu aantrekkelijker uit, maar het was niet meer zo stil als voorheen.
Het goede nieuws is dat we er nu aan gewend zijn en het restaurant is heel behulpzaam geweest. Wij krijgen nu altijd een tafeltje aangeboden langs de muur of in een hoek en ze doen nooit moeilijk als we vragen of de muziek zachter mag. Het eten en de gastvrije sfeer zijn nog altijd hetzelfde en het zal onze vrijplaats blijven. Het vergt nu alleen iets meer planning om er zeker van te zijn dat een van de betere plaatsen voor ons kunnen worden gereserveerd.

Deze ervaring leerde mij de belangrijkste kenmerken van een goed restaurant voor mensen met een gehoorverlies en nog maar eens het belang om voor jezelf op te komen.

Hier zijn mijn tips voor een succesvol etentje buiten de deur.

1. Verstrek informatie vroegtijdig

Maak je wens voor een stille tafel kenbaar tijdens het reserveren en herinner het restaurant er aan, als ze terugbellen om de tafel te bevestigen. Dat geeft het restaurant meer mogelijkheden om aan je wensen tegemoet te komen. Al ze je een minder stille  tafel aanbieden, vraag dan altijd voor een stillere plek. Vasthoudendheid wordt vaak beloond.

2. Vraag om een tafel in een hoek

Een hoektafel of een tafel langs een muur werken het best omdat er een barrière opwerpt tussen jou en het lawaai van de rest van het restaurant.  Het elimineert ook afleidingen door geluid achter je, waardoor je je beter kunt concentreren op de sprekers aan de tafel. Afgesloten privétafels zijn ook vaak een goede keuze.

3. Kies een restaurant met een geluidsabsorberende inrichting

Tapijten, gordijnen, stoelen met kussens, stoffen tafellakens en akoestische tegels hebben mijn voorkeur. Veel restaurants hebben liever harde oppervlakken, zoals glas en hout. Bekijk het restaurant van te voren online  of zoek naar een ouderwets restaurant (vintage of old school).

4. Lees de online reviews


Veel vergelijkingssites voor horecagelegenheden hebben 'geluidsniveau' als een criterium opgenomen.

5. Vraag vrienden! 


Zodra je een bepaalde leeftijd hebt bereikt, wil iedereen namelijk liever een rustig restaurant.
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.