Zeker in het geval van ouderen kan dit gevaarlijk zijn. Uit een onderzoek van het Australische Gezondheids- en Welzijnsinstituut blijkt dat meer dan 83.000 Australische vijfenzestigplussers in het ziekenhuis zijn opgenomen na een valpartij in de periode 2009-2010. De gemiddelde tijd dat deze mensen hierdoor in het ziekenhuis lagen was twee weken. Daarnaast kunnen zulke valpartijen ook fataal zijn. Zo overlijden er in Australië elk jaar meer mensen aan de gevolgen van een valpartij dan aan verkeersongelukken.

De alarmerende resultaten van een onderzoek uit 2012 onthulde dat zelfs mensen met een milde vorm van gehoorverlies drie keer meer kans hebben op regelmatige valpartijen.

Terwijl wij ouder worden, neemt ons gehoor geleidelijk af. Vaak zelfs zonder dat wij het zelf door hebben. Deze afname in uw gehoor kan ook een afname in uw evenwicht tot gevolg hebben.

Gehoorverlies veroorzaakt niet alleen een gebrek aan bewustzijn van wat er om u heen gebeurt, het kan ook resulteren in een overwerkt en makkelijk afleidbaar brein. Uw evenwicht bewaren is namelijk mentaal erg zwaar en als uw brein zich continue moet focussen op uw gehoor, dan gaat uw evenwicht daar uiteindelijk onder leiden.

Wat kunt u doen om een valpartij te voorkomen?

  • Regelmatige lichaamsbeweging, waaronder evenwichtsoefeningen zoals op één voet staan, hiel tot teen koordlopen en rechtdoor lopen met uw armen uitgestoken aan beide kanten van uw lichaam.
  • Controleer of uw medicijnen wel goed zijn voor u en geen duizeligheid veroorzaken.
  • Zorg dat u minstens eenmaal per jaar uw ogen laat nakijken.
  • Zorg dat u minstens eenmaal per jaar uw gehoor laat nakijken.

Mensen negeren de symptomen van gehoorverlies vaak te lang, omdat ze het belang van hun gehoor in relatie tot hun communicatiemogelijkheden en hun evenwicht onderschatten.

Waar benodigd kunnen hoortoestellen flink helpen in het bevrijden van het brein, zodat het zich weer kan focussen op uw motorische vaardigheden, zoals het behouden van uw evenwicht.