Gewone geluiden zorgen voor een onbehaaglijk gevoel.

Het hoeft niets bijzonders te zijn dat tot onbehagen leidt: blaffende honden, lawaai van een stofzuiger, huilende kinderen, rinkelen van een telefoon of lachen leiden tot een toestand die zelfs pijn kan veroorzaken.

Maar dit mag niet worden verwisseld met misofonie. Terwijl hyperacusis overgevoeligheid voor dagelijkse geluiden betreft, heeft misofonie te maken met het niet verdragen van specifieke, en gewoonlijk herhaalde geluiden, zoals het tikken van een klok, typen, een druppelende kraan en zelfs kauwen.

Oordopjes maken het probleem erger.

Door de stilte versterkte het gehoor de geluiden nog meer. In plaats de gevoeligheid dus te verlagen, kan het gebruik van oordopjes de intensiteit van de geluiden versterken, wat leidt tot een nog groter onbehagen.

Bovendien zien we vaak dat de betreffende persoon zich isoleert om onaangename geluiden te vermijden. Overigens zorgt het vermijden van storende geluiden er vaak voor dat de overgevoeligheid nog groter wordt.

Bij overgevoeligheid voor geluid hoort men niet beter.

Wie aan hyperacusis lijdt, heeft geen "super gehoor“ of hoort beter dan anderen zonder storing van het gehoor. Het gehoor van de betreffende persoon kan normaal zijn. Wat afwijkt van de norm, is de onverdraagzaamheid ten opzichte van geluiden.

Gewoonlijk verdragen mensen tot maximaal 90 decibel zonder onbehagen te voelen – bijvoorbeeld een föhn of een mixer. Bij overgevoeligheid voor geluid lijdt men al bij een lager geluidsniveau. Een gesprek bij gewone sterkte heeft bijvoorbeeld ongeveer 60 decibel en kan overgevoelige personen al storen.

Dit kan vergezeld gaan van tinnitus.

De tinnitus is een soort geluidsillusie, waarbij de betreffende persoon de indruk heeft dat hij of zij continu een fluittoon hoort. Verschillende factoren kunnen voor het ontstaan van dit inwendige geluid verantwoordelijk zijn, onder meer bijzonder luide geluiden, ouder worden, diabetes, oorontstekingen en een trauma van het gehoor.

Hyperacusis is een van de complicaties van tinnitus. Dit ligt eraan dat het continue geluid een bovenmatige onverdraagzaamheid kan veroorzaken en leidt tot een steeds gevoeliger gehoor.

Een mogelijke behandeling is geluidstherapie tijdens het slapen.

Er bestaan geen medicijnen of operatieve ingrepen die hyperacusis kunnen genezen. Niettemin bestaan er therapeutische middelen die erop gericht zijn om het onbehagen weg te nemen en de levenskwaliteit van de betreffende personen te verhogen. Geluidstherapie tijdens het slapen is een van deze behandelingen.

Onze hersenen schakelen zich nooit uit. Hierdoor kunt u de slaap gebruiken om een therapie tegen de overgevoeligheid met zachte geluiden te ondergaan. Dit functioneert als volgt. De betreffende persoon krijgt tijdens het slapen een zacht, aangenaam geluid te horen, zonder hoofdtelefoon. Het doel is namelijk een vermenging met de geluiden uit de omgeving.

Tijdens de slaap leren de hersenen dat geluiden van deze intensiteit geen bedreiging inhouden. De geluidssterkte moet langzaam worden verhoogd, totdat deze niet meer storend is.

Hyperacusis is kort gezegd een overgevoeligheid voor geluid. Mochten de hier behandelde situaties u bekend voorkomen, neem dan contact op met een specialist. Deze kan een diagnose maken en een therapie voor de aandoening voorstellen. Op die manier kunt u deze storing onder controle krijgen en een normaal leven leiden.
De informatie in dit artikel is uitsluitend voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie dient niet als vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij vragen over uw gezondheid altijd een arts of een andere zorgverlener.