Gehoorverlies in derde wereld landen

Helaas is gehoorverlies ongelijk verdeeld over de hele wereld, waarbij de meerderheid van deze mensen wonen in lage en midden inkomens landen. Aziatisch-Pacifische landen, Zuid-Azië en Afrika (voornamelijk rond de Sahara) zijn oververtegenwoordigd in de gehoorverlies en doofheid statistieken. Oor gezondheid en audiologie diensten zijn niet toegankelijk voor de meeste mensen in deze gebieden.

Voornamelijk gehoorverlies onder kinderen is bijzonder problematisch in de derde wereld landen. De WGO schat dat 32 miljoen kinderen gehoorverlies hebben als gevolg van een gebrek aan diensten en begrip waardoor ze vaak last hebben van een vertraagde ontwikkeling en cognitieve vaardigheden.

Gehoorverlies bij kinderen kan worden veroorzaakt door maternale infecties zoals rubella en andere complicaties tijdens de zwangerschap, of het kan zich ontwikkelen door ziektes zoals meningitis, mazelen en de bof. Oorinfecties, of otitis media, zijn een andere belangrijke oorzaak van gehoorverlies die voorkomt bij maximaal 46% van de mensen in sommige ontwikkelingsregio’s.

Gehoorverlies in landen met hoge inkomens

Hoewel minder verspreid dan in de derde wereld landen stijgt het percentage van mensen met gehoorverlies ook in landen met hoge inkomens. Ongeveer één op de zes Australiërs hebben een zekere mate van gehoorverlies, terwijl in de Verenigde Staten dit één op de vijf is. Deze cijfers zullen naar verwachting stijgen in de komende decennia. Britse organisatie Action on Hearing Loss meldt dat er op dit moment 10 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk leven met gehoorverlies en dit zal in 2031 zijn gestegen tot 14,5 miljoen. Vergelijkbare trends worden verwacht in andere landen.

Verontrustend zijn ook de nieuwe gegevens van midden- tot hoge inkomens gebieden. Hier blijkt dat tieners en jongeren zichzelf in toenemende mate bloot stellen aan gevaarlijke geluidsniveaus. De WGO waarschuwt dat 1,1 miljard mensen een risico nemen tot gehoorverlies door gebruik van audio-apparaten en smartphones en de blootstelling aan lawaaierige plaatsen zoals discotheken, concerten en sportevenementen.