Niemand hoeft ons te vertellen dat bewegen goed voor ons is – maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat beweging ook een onverwacht positief effect heeft op het behouden van ons gehoor.

Gedurende een nieuw onderzoek, verricht door de Universiteit van Florida, ontdekten wetenschappers dat de structuren in het oor die nodig zijn om te horen, sneller verdwijnen bij muizen die geen extra beweging krijgen in vergelijking met actieve muizen.

Twintig procent van de inactieve muizen kreeg maken met gehoorverlies tegenover slechts 5 procent van de actieve muizen. De haarcellen en de –vaten van de inactieve diertjes verslechterden veel sneller.

Haarcellen voelen geluid en de haarvaten voeden het gehoor met zuurstof, terwijl de spiraalvormige gehoorzenuwen een groep van zenuwen is dat geluid van het slakkenhuis naar de hersenen geleidt.

Shinichi Someya, de hoofdwetenschapper van deze studie, zegt:”Het slakkenhuis of het binnenoor is een orgaan dat zeer veel energie vraagt. Het gehoororgaan is altijd actief en verwerkt continu geluid. Om geluid te verwerken heeft het gehoororgaan een enorme hoeveelheid energiemolekulen nodig.”

Om aan deze vraag voor energie te voldoen, moet het gehoororgaan voldoende zuurstof aangeleverd krijgen en onderzoekers geloven nu dat dit door leeftijdsgerelateerde ontstekingen wordt verhinderd. En nu hebben ze ontdekt dat deze ontstekingen zouden kunnen worden voorkomen door meer te bewegen, net als bij de actieve muizen in de studie, want volgens Someya is de studie met de muizen prima door te vertalen naar mensen.